Czym wyróżnia się węgiel pylisty?

Węgiel pylisty jest stosunkowo bardzo tani i do tego można go kupić w małych paczkach, pakowany po pięćdziesiąt gram. Wyróżnia się spośród innych węgli tym, że jest czarne i że można go stosować w przypadku produkcji alkoholu. Jako że jest on aktywny, będzie w stanie pomóc w trakcie obróbki wina, wódki czy piwa.

Prawidłowe zastosowanie węgla pylistego

prawidłowe dozowanie węgla pylistegoAby przeprowadzić prawidłowe dozowanie węgla pylistego należy zakupić omawiany węgiel aktywny. Można tego dokonać poprzez stronę internetową sklepu specjalizującego się w tego typu produkatach lub pójść do najbliższego supermarketu, najlepiej do takiego, który specjalizuje się w dostarczaniu narzędzi budowlanych. Po otrzymaniu węgla należy dodać go do płynu, który w przyszłości stanie się trunkiem i następnie przelać rozwodnioną substancję do reszty zbiornika. Tym zbiornikiem może być baniak lub pojemnik fermentacyjny. Po dodaniu węgla należy dość długo i intensywnie potrząsać i mieszać przyszłe wino czy inny alkohol, by składniki wymieszały się ze sobą i stworzyły mieszankę. Nie trzeba obawiać się o to, że ona wybuchnie, jednak środki bezpieczeństwa muszą zostać zachowane. Jednokrotne mieszanie nie wystarczy, by węgiel palony rozprowadził się po całym trunku. Trzeba odczekać kilka minut i znów powtórzyć czynność. W ten sposób węgiel zacznie szybciej działać i nie osiądzie na dnie zbyt prędko. Po przeprowadzonym dozowaniu przychodzi czas na oddzielenie wapna od reszty płynu, co jest bardzo ważne, ze względu na to, że cały zabieg miał na celu oddzielenie brzydkich zapachu i higienizację, a nie na przyspieszenie fermentacji. Przyjmuje się, że do stulitrowego baniaka wina wystarczy od trzydziestu do czterdziestu gramów wapna palonego. To niewiele, zwarzywszy na to, jaką niską cenę ono ma i jak wiele potrafi zdziałać. Jeżeli ktoś ma mniej wina, musi samodzielnie obliczyć ile wapna pylistego jest mu potrzebne, by proporcje były zachowane. Pamiętajmy, że trunek ma być spożywany przez ludzi, więc nie może stać się trucizną dla człowieka, a zbyt wiele wapna w winie może podziałać co najmniej przeczyszczająco, jak nie wyrządzić innych szkód. W przypadku wódki ilość węgla palonego może zostać zwiększona nawet do stu gramów na sto litrów alkoholu.

Po zastosowaniu węgla pylistego aktywnego powinno zastosować się klarowanie trunku. Dzięki odpowiedniemu przeprowadzeniu całego procesu dozowanie, klarowanie powinno przejść pomyślnie i bez żadnych przeszkód. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób sięga po małe porcje węgla aktywnego, gdy chce na własny użytek zrobić kilka butelek wina.