Moda na ekologie jest coraz powszechniejsza. Prawie w każdej dziedzinie naszego życia szukamy obecnie sposobów na to, żeby jak najmniej szkodzić środowisku. Można by powiedzieć: lepiej późno, niż wcale. Trochę naszkodziliśmy naszej planecie, ale na szczęście wiele rzeczy da się odwrócić. Tym bardziej, że być eko staje się na topie. Ekologicznych rozwiązań szukają też przedsiębiorcy, wśród nich właściciele różnego rodzaju restauracji i kawiarni, szczególnie tych szybkiej obsługi, gdzie do tej pory używało się plastiku w dużych ilościach.
Sztućce do restauracji wykonane z drewna
Plastik okazał się jednym z tych materiałów wymyślonych przez człowieka, które okazało się być szkodliwe dla środowiska. Na szczęście na całym świecie od kilku lat możemy zauważyć coraz silniejszy, ekologiczny trend, polegający na tym, że szukamy możliwości na uratowanie naszej planety w różnych sferach naszego życia. Zaczyna się od zwykłego segregowania śmieci, a kończy się na wyeliminowaniu do minimum plastiku z naszego życia. Do akcji związanych z ekologią przyłączają się coraz chętniej przedsiębiorcy. Przykładowo, wielu właścicieli restauracji i barów szybkiej obsługi rezygnuje stopniowo z plastikowych naczyń i szyućców. Zastępują je na przykład niedrogie sztućce drewniane jednorazowe eko, które przy okazji są o wiele ładniejsze wizualnie od plastikowych. Takie drewniane sztućce są też bardzo wytrzymałe, przez co nie łamią się tak łatwo przy twardszych potrawach. Sztućce wykonane są albo z ciemnego, albo z jasnego drewna, przy czym ta pierwsza wersja jest droższa. Poza nożami, widelcami i łyżkami, na ekologiczne wymieniane są też kubki oraz talerze. Są to zazwyczaj papierowe talerze, jednak w bardziej eleganckich restauracjach szybkiej obsługi możemy też spotkać się z talerzami wykonami z drewna. Są to wówczas talerze, które można używać wielokrotnie. Z racji tego, że nie kosztują za dużo, klienci mogą je zabrać ze sobą do domu i tam umyć. Potem można je wykorzystać ponownie lub przerobić na przykład na podstawkę do doniczki.
W obecnych czasach szukamy pomysłów na ekologiczne rozwiązania w wielu branżach. Jedną z nich jest branża gastronomiczna, gdzie wszelkiego rodzaju plastikowe sztućce lub naczynia zamienia się na te, które są wykonane z nieszkodliwych dla środowiska materiałów, na przykład z drewna. Drewno staje się coraz częściej zamiennikiem plastiku, i to nie tylko w przypadku branży gastronomicznej. Jest ono nie tylko ekologicznym rozwiązaniem, ale też atrakcyjnym wizualnie.