Klienci, którzy wybierają się do restauracji, aby skosztować wyśmienitych i sycących dań, liczą nie tylko na wspaniały smak, ale i również na fantazyjne podanie danej potrawy. To tego celu służą różne techniki dekoracyjne wykorzystujące produkty spożywcze. Między innymi są to owoce, które nie tylko poprawiają smak, ale i również pięknie wyglądają, o ile kucharz je przedstawi w sposób doskonały. Owoce egzotyczne są więc podstawa funkcjonowania każdej profesjonalnej restauracji.
Jakie owoce egzotyczne wykorzystują restauracje?
Restauracje, którym zależy na doskonałej jakości dań zasługujących na pięć gwiazdek inwestują w drogie produkty spożywcze, które przyczyniają się do jakości podawanego dania, a tym samy zainteresowania ze strony klientów i poszerzenia sieci restauracji. W związku z tym warto jest omówić szereg owoców egzotycznych, które najczęściej występują w eleganckich daniach. Przede wszystkim jest to odświeżające mango o bardzo delikatnym smaku. Wykorzystuje się je do koktajli oraz zup, ponieważ ma w sobie bardzo dużo wody. Zupa cytrynowa z mango jest kwintesencją smaku. Jeśli są w nie wkrojone kawałeczki tego owocu nie tylko cudownie smakuje, ale i również pięknie wygląda. Jeśli chodzi o inne owoce egzotyczne dla restauracji, to na uwagę zasługuje granat będący podstawa do wielu sałatek w tym owocowych i warzywnych, ale i również jego miąższ może stanowić dekorację do dań obiadowych, w tym do mięs. Innym owocem egzotycznym godnym uwagi jest passiflora. Jest to owoc wykorzystywany głównie do deserów. Przydatny staje się do tworzenia wszelkich kremów, musów oraz koktajli. Elegancko komponuje się z lodami. Jednym z ciekawszych owoców egzotycznych jest również litchi będący owocem wykorzystywanym w restauracji do drinków oraz syropów. Aromat tego owocu jest nieziemski! Nie można zapomnieć również o awokado, które jest owocem nadającym się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Może być wykorzystywane, jako mus, farsz do mięs lub przystawka w formie carpaccio. DO dekorowania potraw oraz do produkcji sosów wykorzystywane są również figi, które rewelacyjnie komponują się z jagnięciną oraz dziczyzną.
Na koniec można wspomnieć o popularnym owocu egzotycznym, jakim jest ananas. Ananas doskonale pasuje do kurczaka. Ananas stanowi podstawę dekoracji wielu potraw. Istnieje znacznie więcej owoców, które są egzotyczne i jednocześnie są wykorzystywane przez szefów kuchni restauracyjnych. Niewątpliwie przyciągają uwagę swoim kolorem, kształtem, konsystencją i przede wszystkim smakiem.