Owoce egzotyczne w daniach restauracyjnych

Klienci, którzy wybierają się do restauracji, aby skosztować wyśmienitych i sycących dań, liczą nie tylko na wspaniały smak, ale i również na fantazyjne podanie danej potrawy. To tego celu służą różne techniki dekoracyjne wykorzystujące produkty spożywcze. Między innymi są to owoce, które nie tylko poprawiają smak, ale i również pięknie wyglądają, o ile kucharz je przedstawi w sposób doskonały. Owoce egzotyczne są więc podstawa funkcjonowania każdej profesjonalnej restauracji.

Jakie owoce egzotyczne wykorzystują restauracje?

owoce egzotyczne dla restauracjiRestauracje, którym zależy na doskonałej jakości dań zasługujących na pięć gwiazdek inwestują w drogie produkty spożywcze, które przyczyniają się do jakości podawanego dania, a tym samy zainteresowania ze strony klientów i poszerzenia sieci restauracji. W związku z tym warto jest omówić szereg owoców egzotycznych, które najczęściej występują w eleganckich daniach. Przede wszystkim jest to odświeżające mango o bardzo delikatnym smaku. Wykorzystuje się je do koktajli oraz zup, ponieważ ma w sobie bardzo dużo wody. Zupa cytrynowa z mango jest kwintesencją smaku. Jeśli są w nie wkrojone kawałeczki tego owocu nie tylko cudownie smakuje, ale i również pięknie wygląda. Jeśli chodzi o inne owoce egzotyczne dla restauracji, to na uwagę zasługuje granat będący podstawa do wielu sałatek w tym owocowych i warzywnych, ale i również jego miąższ może stanowić dekorację do dań obiadowych, w tym do mięs. Innym owocem egzotycznym godnym uwagi jest passiflora. Jest to owoc wykorzystywany głównie do deserów. Przydatny staje się do tworzenia wszelkich kremów, musów oraz koktajli. Elegancko komponuje się z lodami. Jednym z ciekawszych owoców egzotycznych jest również litchi będący owocem wykorzystywanym w restauracji do drinków oraz syropów. Aromat tego owocu jest nieziemski! Nie można zapomnieć również o awokado, które jest owocem nadającym się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Może być wykorzystywane, jako mus, farsz do mięs lub przystawka w formie carpaccio. DO dekorowania potraw oraz do produkcji sosów wykorzystywane są również figi, które rewelacyjnie komponują się z jagnięciną oraz dziczyzną.

Na koniec można wspomnieć o popularnym owocu egzotycznym, jakim jest ananas. Ananas doskonale pasuje do kurczaka. Ananas stanowi podstawę dekoracji wielu potraw. Istnieje znacznie więcej owoców, które są egzotyczne i jednocześnie są wykorzystywane przez szefów kuchni restauracyjnych. Niewątpliwie przyciągają uwagę swoim kolorem, kształtem, konsystencją i przede wszystkim smakiem.