Dopóki nic nam nie dolega, to najczęściej nie bierzemy pod uwagę zmiany diety, bo czujemy się dobrze. Jednak kiedy od lekarza słyszymy diagnozę – celiakie lub nietolerancja na gluten, to zaczynamy się zastanawiać, co można bezpiecznie jeść. Jak wiadomo gluten jest mieszaniną białek roślinnych, które głównie występują w wielu odmianach mąki pszennej, żytniej, czy jęczmiennej. Bywa też, że pewne produkty są zanieczyszczone glutenem.
Czy na diecie bezglutenowej można spożywać pieczywo?
Pszenne wypieki są smaczne, bo zawierają mnóstwo dodatków, ale mają bardzo niewiele wartości odżywczych. W zwykłych piekarniach jedynie około pięć procent wyrobów nie posiada mąki pszennej, a cała reszta głównie się z niej składa lub ma jej domieszkę. W przypadku osób chorych na celiakię, zjedzenie chleba z zawartością glutenu może się bardzo źle skoczyć, więc takie osoby same wypiekają sobie chleb lub kupują go w sprawdzonych sklepach. Polecane pieczywo bezglutenowe może być wykonane z mąki jaglanej, gryczanej, kukurydzianej, kokosowej, czy nawet migdałowej. Do listy można doliczyć mąkę kasztanową, z tapioki, czy ryżową, które także nie zawierają glutenu. Jak widać jest w czym wybierać i nie trzeba rezygnować ze spożywania pieczywa. Coraz częściej powstają piekarnie posiadające spory asortyment bez zawartości glutenu, który rozchodzi się jak świeże bułeczki. Cechą charakterystyczną wypieków bezglutenowych jest ich większa kruchość niż klasyczne pszenne wyroby. Wynika to z faktu, że to właśnie gluten odpowiada za rozciągliwość ciasta i ułatwia połączenie składników. W wypiekach bez glutenu, należy zastosować często nieco inne proporcje składników, ponieważ trzeba dodać więcej mokrych niż suchych. Oczywiście przy odrobienie wprawy każdy może samodzielnie taki chleb wykonać w domu, ale ze względu na sklepy, które specjalizują się w sprzedaży takich produktów, nie jest to konieczne. W każdym sklepie z żywnością bezglutenową znajdziemy gotowe i pakowane pieczywa bez zawartości glutenu, które każdy może kupić.
W zależności od użycia konkretnego rodzaju mąki bezglutenowej, pieczywo może mieć odmienny smak i aromat. Na przykład wypieki z mąki gryczanej mają lekko orzechowy smak, a z kokosowej pięknie pachną. Stałą cechą pieczywa bezglutenowego są liczne dodatki do niego ziaren i pestek, które dodatkowo zwiększają zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych. Możemy kupić chleb z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym, czy sezamem. Wybór w sklepach stał się naprawdę bardzo duży.