Smaczny bigos dzięki odpowiednim przyprawom

 

Potrawa, która znana jest właściwie każdemu, często króluje na polskich stołach, jest bigos. To połączenie kapusty, mięsa oraz warzyw jest cenione za swój niepowtarzalny smak, a także właściwości zdrowotne. Powstaje z kiszonej raz świeżej kapusty, a także różnych rodzajów mięsa. Wzbogacając go o grzyby, suszone śliwki, cebulę oraz różnorodne przyprawy, można znacząco podkreślić jego walory smakowe. Ma właściwości prozdrowotne. Potrawa jest niskokaloryczna, zawiera witaminy i minerały, do których należy witamina C, magnez, potas, wapń i żelazo.

Wyjątkowy smak bigosu dzięki różnorodnym przyprawom

polecane przyprawy do bigosuJest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, reguluje trawienie, łagodzi zaparcia oraz świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób układu pokarmowego. Wzbogaca naszą mikroflorę jelitową, a także obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób Serca. Kapusta kiszona, jaka zawarta jest w bigosie, wykazuje właściwości przeciwzapalne, wzmacnia organizm, a także zawiera substancje przeciwutleniające. Z kolei dodatek świeżej kapusty sprawia, że dostarczamy swojemu organizmowi potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, a także inne substancje o działaniu prozdrowotnym. Pozytywnie wpływają one na układ immunologiczny, pozbywają się toksyn oraz wolnych rodników. Ważne jest, by wybrać wysokiej jakości mięso, a także odpowiednie i polecane przyprawy do bigosu. Najczęściej dodawany jest liść laurowy, ziele angielskie, kminek, owoce jałowca, tymianek oraz majeranek. To właśnie one decydują o wyjątkowym smaku bigosu, a jednocześnie wzbogacają jego prozdrowotne właściwości. To tradycyjne danie kuchni polskiej jest doskonałe podczas zimowych miesięcy, chętnie sięgamy po niego podczas spotkań rodzinnych, a także mroźnych wieczorów. Ziele angielskie odpowiada za korzenny aromat bigosu, korzystnie wpływa na układ trawienny, co zapobiega wzdęciom oraz zaparciom. Z kolei liść laurowy zawiera olejki eteryczne, co znacząco wzbogaca smak bigosu. Dodatek pieprzu czarnego nadaje bigosowej pikanterii, rozgrzewa, a jednocześnie wspomaga przemianę materii.

Wzbogacając tą potrawę o jałowiec, goździki oraz śliwki suszone możemy nadać jej słodki i aromatyczny posmak, który świetnie komponuje się z mięsem. Nie należy zapomnieć także o czerwonej papryce słodkiej, gdyż nadaje ona mu wyrazistego koloru, a także poprawia wydzielanie kwasu żołądkowego. Niezbędną przyprawą jest także majeranek, który jest chętnie dodawany do potraw z kapustą, gdyż wzbogaca jego smak, a jednocześnie wspomaga trawienie. Wyjątkowe przyprawy sprawiają, że bigos jest aromatyczny i smaczny, a jego przygotowanie jest nieskomplikowane.