Właściwości chlorelli i jej cena

Wiele osób uważa, że zdrowe odżywianie z wykorzystaniem tak zwanych superfoods jest drogie i wymaga mnóstwo wysiłku. Chociaż ciekawostką jest, że niektórzy za superfoods uważają polskie ziemniaki i pokrzywę, to jednak warto sięgnąć po egzotyczne składniki jak na przykład algi morskie czy nasiona ze względu na łatwą dostępność przepisów. Na przykładzie chlorelli, która doskonale zapobiegają niedokrwistości i jest świetnym źródłem białka dla wegan pokażę jak łatwo zastosować ją w przeciętnej kuchni.

Niedrogie przepisy z chlorellą

chlorella - cenaChociaż tę zieloną algę morską można spotkać zarówno w tabletkach jak i w postaci zielonego proszku, to myślę, że warto wybrać tę drugą opcję. Już samo przyjmowanie kolejnych tabletek wywołuje we mnie odruch obronny. Ma być naturalnie, a taką możliwość daje tylko zastosowanie chlorelli jako dodatku do posiłków. Ponadto możemy śmiało stwierdzić, że to nie jedyny plus jaki daje sproszkowana chlorella – cena także jest korzystniejsza, jeśli wybierzemy proszek, którego w efekcie wykorzystujemy mniej niż tabletek utrwalanych innymi substancjami. Przygodę z suplementacją chlorelli warto rozpocząć wraz z pierwszym dniem diety. Poranne smoothie z dodatkiem zielonego proszku pomoże doskonale oczyścić organizm z toksyn, a duża zawartość białka i błonnika zapewni poczucie sytości oraz dawkę energii na intensywny poranek. Jeśli jednak potrzebujesz bardziej treściwego śniadania, zrób zieloną jajecznicę dodając do niej garść szpinaku i pół łyżeczki chlorelli. Natomiast jeśli na twoim stole często gości obiad w postaci spaghetti z pesto warto również i je wzbogacić tym superfood. Jednak trzeba uważać na rybny posmak jaki daje chlorella. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest po prostu dodawanie po szczypcie chlorelli i próbowanie, czy smak nam odpowiada. Wieczorem natomiast można postawić na twarożek z chlorellą dodając do niego posiekany szczypiorek lub rzodkiewkę i odrobinę sproszkowanej algi. Podobno połączenie szczypioru z chlorellą idealnie komponuje się pod względem smakowym.

Niektórzy uważają chlorellę za cenne lekarstwo zapobiegające powstawaniu zatrucia alkoholowego. Podobno wypicie koktajlu z czterech pomarańczy z łyżeczką chlorelli na dwie godziny przed rozpoczęciem biesiady znacząco obniży negatywne odczucia związane z kacem. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością alg spożywanych na raz. Zbyt duża ilość chlorelli może powodować negatywne uczucia gastryczne związane z dużą zawartością błonnika. Nikt przecież nie chce się czuć ociężały podczas wyczekanej imprezy.