Olej z pestek dyni ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego. Z kolei w kosmetyce stosowany jest w celu wzmocnienia włosów i nawilżenia skóry. W kuchni olej z pestek dyni można dodać do lodów waniliowych czy sernika.
Jak wpływa na organizm olej?
Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie ludowej, m.in. jako środek na pasożyty przewodu pokarmowego, na prostatę i stany zapalne dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Hasło naturalny olej z pestek dyni – gdzie kupić, jest jednym z najczęściej wyszukiwanych haseł w Internecie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnymy – wszystko dzięki zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych. Jednak profil kwasów tłuszczowych w oleju z pestek dyni nie jest tak korzystny, jak się powszechnie uważa. Olej z pestek dyni w 18,8 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Resztę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4 proc. składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8 proc. kwasy wielonienasycone. Olej z pestek dyni zawiera także witaminy A, E i D oraz te z grupy B. Można w nim znaleźć również selen, potas i cynk oraz inne substancje, takie jak skwalen i fitosterole. Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe w większości składają się kwasy omega-6. Niestety, olej z pestek dyni zawiera śladowe ilości kwasów omega-3 (około 0,5 proc.). Z kolei w innych badaniach nie odnotowano udziału kwasu linolenowego (z grupy omega-3) w oleju z pestek z dyni. W związku z tym stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest bardzo niekorzystny. Udowodniono, że nadmierne spożywanie produktów bogatych w omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może sprzyjać rozwojowi nowotworów, np. raka piersi (szczególnie u kobiet po menopauzie). Dlatego, decydując się na zwiększone spożycie oleju pestek z dyni, trzeba pamiętać o uzupełnianiu (suplementowaniu) niedoboru kwasu linolenowego dla zachowania odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju z pestek dyni na pasożyty układu pokarmowego. Zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Olej z pestek dyni należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej może być przechowywany nawet do 3 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E). Przechowywany w lodówce olej może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.